24 آبان ماه، روز کتاب و کتابخوانی است. این روز، یکی از روزهای هفته کتاب بوده و هدف آن ترویج فرهنگ کتابخوانی و افزایش سطح سواد عمومی جامعه است.
کتاب وسیلهای است که دانش بشری به مدد آن از تباه شدن مصون میماند و به آیندگان منتقل میشود. كتاب محصول تجربههای بشری و خلاقيتهای ذهنی و آموخته های دراز مدت انسان است. سهم كتاب در انتقال دانشها، گاهی به مراتب بيشتر و فراتر از ديگر ابزار آموزشی است.
تاریخچه روز کتاب و کتاب خوانی
در سال 1372 خورشیدی، 24 آبان به عنوان روز کتاب و کتابخوانی تعیین شد. این روز، یکی از روزهای هفته کتاب نیز هست. نخستین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در روزهای چهارم تا دهم دی ماه سال 1372 با پیام رهبر فرزانه انقلاب اسلامی برگزار شد. در هفته کتاب، در مدارس، مساجد، دانشگاهها، و استانهای کشور نمایشگاهها و جشنهای کتاب و سخنرانی در موضوع چاپ و نشر کتاب برگزار میشود.
آشنایی با کتاب و کتاب خوانی
کتاب، محصول تجربه های بشری و خلاقیت های ذهنی و آموخته های دراز مدت انسان است. سهم کتاب در انتقال دانش ها گاهی به مراتب بیشتر و فراتر از دیگر ابزار آموزشی است. کتاب وسیلهای است که دانش بشری به مدد آن از تباه شدن مصون می ماند و به آیندگان منتقل می شود. پدید آوردن آثار علمی و فرهنگ مکتوب از توصیه های مهم اولیای دین است و به گسترش دانش کمک می کند و به عنوان یک میراث فرهنگی برای نسل های آینده ماندگار می شود.
مطالعه و کتابخوانی
بی گمان، هیچ ذخیره و میراثی سودمندتر و با ارزش تر از کتاب نیست؛ چرا که کتاب، مایه آرامش روحی انسان است. کتاب همدمی است که اندوه را می زداید و مطالعه کننده را از تنهایی در می آورد و به او حکمت های جان پرور می آموزد.
در داقع وقتی جهل و بی خبری، جامعه ای را از پای درآورد، یا شبهه ها ذهن جوانان را فلج کند، بدون شک یکی از مهم ترین کارهایی که می تواند آفت جهل را بزداید، مطالعه است و آنچه می تواند شبهه های ذهنی را دفع کند و ایمان و اطمینان را به قلب ها باز آورد، کتاب خوانی است. گرفتاران در چنبره پرسش ها و محاصره شدگان در میان انبوه شبهه ها، می توانند برای استمداد فکری به کتابخانه مراجعه کنند و از آن جا نیرو گیرند و به جنگ شبهه ها بروند و پاسخی در برابر القائات و شبهه افکنی های دیگران بیابند.
تاثیر کتاب و کتاب خوانی در زندگی
کتاب در زندگی نقش فوق العاده ای میتواند داشته باشد. در جوامع امروزی، انسان به دانشهای نوین و علوم گستردهای دست یافته، تا آنجا که پیشرفت علمی بشر از حد خود خارج شده و به فناوریهای عظیمی دست یافته است. به وضوح روشن است که انسان دست به کارهای خارقالعادهای میزند و پدیدآورنده زیباترین آثار میشود. مطالعه کتاب، انسان را از هویت خود با خبر میکند و راه درست زیستن را به او میآموزد.
مطالعه کتاب، غذای روح و درمان بیماری های فکری است. کتاب، معلمی ساده و صمیمی و همیشه در دسترس است که بی ادعا و بدون تکلف و منّت، آنچه دارد در اختیار ما می گذارد. مطالعه، با نیّت خالص، عبادتی بزرگ است. کتاب همواره در تمامی دورهها و زمانها کمک حال بشر بوده است، تا آدمی با اندیشههای سالم در مسیر درست زندگی گام بر دارد.
اگر خوب دقت کنیم میتوان اندیشههای درست را از درون یک کتاب بیرون کشید و آن رابه عنوان یک الگوی درست در زندگی، قرار داد. این که چرا اکثریت افراد با کتاب بیگانهاند، باید پاسخ را در ریشه و هویت افراد جستجو کرد.